Keistimewaan Masjidil Haram

Allah SWT akan menurunkan 120 Rakhmat terus menerus selama 24 jam. Sebanyak 60 Rakhmat diberikan kepada orang yang melakukan Thawaf, 40 Rakhmat diberikan kepada orang yang sholat dan 20 Rakhmat lagi diberikan kepada mereka yang memandang Ka’bah. Bila ketiganya kita lakukan, maka 120 Rakhmat itu dapat kita raih. Insya Allah

keistimewaan masjidil haramDari Beberapa Sumber – Keistimewaan Masjidil Haram :

Antara tempat-tempat yang mustajab untuk berdoa di Masjidil Haram ialah:

 1. Di Multazam : suatu kawasan antara Hajar Aswad dengan pintu kaabah Waktu yang mustajab untuk berdoa ialah setelah pertengahan malam hingga azan Subuh. Di Masjidil Haram azan dikumandangkan sebanyak dua kali. Kali pertama untuk membangunkan penduduk untuk solat malam. Azan kali kedua ialah menandakan masuk waktu subuh. Maka rebutlah peluang untuk berdoa di Multazam pada saat ini. .
 2. Di belakang Maqam Ibrahim. Waktu mustajab ialah antara azan Shubuh dengan solat Subuh. Di sini disarankan kita berdoa untuk mendapat kebahagian keluarga dan untuk kesembuhan penyakit.
 3. Di Belakang Telaga Zam-Zam iaitu kira-kira 7.5 meter kekiri dari 8 saf di belakang maqam Ibrahim

adalah lbnu Abbas Radhiallahu Anhuma apabila minum air Zamzam beliau berdoa (artinya) : “Ya Allah ya Tuhanku! Aku bermohon kepadaMu supaya dikurniakan ilmu yang memberi manfaat, rezeki yang luas dan kesembuhan daripada segala penyakit.” (Diriwayatkan oleh ad-Dara Qutni dan lbnu Majah).

 1. Di Hijir Ismail dan di bawah pancuran emas.
 2. 2 meter sebelum rukun Yamani – bertentangan dengan multazam dipanggil Mustajaru ajair.
 3. Di Rukun Yamani dimana Allah s.w.t. berkata70 orang malaikat untuk mengaminkan apa yang kita doa. Jadi arah rukun Yamani adalah antara tempat yang paling mulia di Masjidil Haram.
 4. Di hadapan pintu kaabah .
 5. Tempat sujud Jibrail dan Nabi s.a.w. ketika Jibril mengajar Nabisholat lima waktu. Satu meter ke kanan dari pintu kaabah. Tempat ini ditandai dengan ceramik bewarna coklat pada syazarwan sebanyak 7 keping.
 6. Tempat asal Hajar Aswad (melekat ke dinding kaabah)- 3 meter dari tempat sujud Jibril, ditandai dengan marmar bewarna cream di syazarwan.

by. Epi Djuhadi – www.umrohhaji.net [Keistimewaan Masjidil Haram]

 

 • 0800-123456 (24/7 Support Line)
 • info@example.com
 • 6701 Democracy Blvd, Suite 300, USA
× Informasi Umroh ? Klik Disini